Todistuksessa käytettäviä lemmoja
muokkaa
Olkoon
K
{\displaystyle {\mathcal {K}}}
maksimaalisesti ristiriidaton propositiolausejoukko, ja olkoot
D
{\displaystyle D}
ja
E
{\displaystyle E}
propositiolauseita. Lemmojen todistuksissa sovelletaan luonnollisen päättelyn tunnettuja päättelysääntöjä ja tuloksia.
Jos
K
⊢
D
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D}
, niin
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
.
Todistus: Jos
K
⊢
D
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D}
ja jos
K
∪
{
D
}
{\displaystyle {\mathcal {K}}\cup \{D\}}
on ristiriitainen, niin
K
∪
{
D
}
⊢
C
∧
¬
C
{\displaystyle {\mathcal {K}}\cup \{D\}\vdash C\land \lnot C}
jollakin propositiolauseella
C
{\displaystyle C}
ja edelleen
K
⊢
¬
D
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash \lnot D}
. Täten
K
{\displaystyle {\mathcal {K}}}
on ristiriitainen, mikä on ristiriita, joten
K
∪
{
D
}
{\displaystyle {\mathcal {K}}\cup \{D\}}
on ristiriidaton. Koska
K
{\displaystyle {\mathcal {K}}}
on maksimaalisesti ristiriidaton, niin
K
=
K
∪
{
D
}
{\displaystyle {\mathcal {K}}={\mathcal {K}}\cup \{D\}}
, joten
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
.
¬
D
∈
K
{\displaystyle \lnot D\in {\mathcal {K}}}
jos ja vain jos
D
∉
K
{\displaystyle D\not \in {\mathcal {K}}}
.
Todistus: Jos
¬
D
∈
K
{\displaystyle \lnot D\in {\mathcal {K}}}
ja jos
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
, niin
K
⊢
¬
D
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash \lnot D}
ja
K
⊢
D
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D}
. Koska
K
{\displaystyle {\mathcal {K}}}
on ristiriidaton, niin ollaan saatu ristiriita, joten
D
∉
K
{\displaystyle D\not \in {\mathcal {K}}}
.
Jos taas
D
∉
K
{\displaystyle D\not \in {\mathcal {K}}}
ja jos
K
∪
{
¬
D
}
{\displaystyle {\mathcal {K}}\cup \{\lnot D\}}
on ristiriitainen, niin saadaan
K
∪
{
¬
D
}
⊢
C
∧
¬
C
{\displaystyle {\mathcal {K}}\cup \{\lnot D\}\vdash C\land \lnot C}
jollakin propositiolauseella
C
{\displaystyle C}
ja edelleen
K
⊢
¬
¬
D
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash \lnot \lnot D}
ja
K
⊢
D
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D}
, joten lemman 1 nojalla
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
. Ollaan saatu ristiriita, joten
K
∪
{
¬
D
}
{\displaystyle {\mathcal {K}}\cup \{\lnot D\}}
on ristiriidaton. Koska
K
{\displaystyle {\mathcal {K}}}
on maksimaalisesti ristiriidaton, niin
K
=
K
∪
{
¬
D
}
{\displaystyle {\mathcal {K}}={\mathcal {K}}\cup \{\lnot D\}}
, joten
¬
D
∈
K
{\displaystyle \lnot D\in {\mathcal {K}}}
.
(
D
∧
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\land E)\in {\mathcal {K}}}
jos ja vain jos
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
ja
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
.
Todistus: Jos
(
D
∧
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\land E)\in {\mathcal {K}}}
, niin
K
⊢
D
∧
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D\land E}
, josta saadaan
K
⊢
D
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D}
ja
K
⊢
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash E}
. Lemman 1 nojalla
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
ja
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
.
Jos taas
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
ja
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
, niin
K
⊢
D
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D}
ja
K
⊢
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash E}
, mistä saadaan
K
⊢
D
∧
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D\land E}
, joten lemman 1 nojalla
(
D
∧
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\land E)\in {\mathcal {K}}}
.
(
D
∨
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\lor E)\in {\mathcal {K}}}
jos ja vain jos
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
tai
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
.
Todistus: Jos
(
D
∨
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\lor E)\in {\mathcal {K}}}
ja jos
D
∉
K
{\displaystyle D\not \in {\mathcal {K}}}
ja
E
∉
K
{\displaystyle E\not \in {\mathcal {K}}}
, niin lemman 2 nojalla
¬
D
∈
K
{\displaystyle \lnot D\in {\mathcal {K}}}
ja
¬
E
∈
K
{\displaystyle \lnot E\in {\mathcal {K}}}
, mistä saadaan
K
⊢
(
¬
D
∧
¬
E
)
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash (\lnot D\land \lnot E)}
. Propositiolauseesta
¬
D
∧
¬
E
{\displaystyle \lnot D\land \lnot E}
voidaan tunnetusti päätellä propositiolause
¬
(
D
∨
E
)
{\displaystyle \lnot (D\lor E)}
. Täten
K
⊢
D
∨
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D\lor E}
ja
K
⊢
¬
(
D
∨
E
)
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash \lnot (D\lor E)}
, mikä on ristiriita, joten
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
tai
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
.
Jos taas
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
tai
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
, niin
K
⊢
D
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D}
tai
K
⊢
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash E}
. Saadaan joka tapauksessa
K
⊢
D
∨
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D\lor E}
, joten lemman 1 nojalla
(
D
∨
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\lor E)\in {\mathcal {K}}}
.
(
D
→
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\to E)\in {\mathcal {K}}}
jos ja vain jos
D
∉
K
{\displaystyle D\not \in {\mathcal {K}}}
tai
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
.
Todistus: Jos
(
D
→
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\to E)\in {\mathcal {K}}}
, niin
K
⊢
D
→
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D\to E}
. Tunnetusti
{
D
→
E
}
⊢
¬
D
∨
E
{\displaystyle \{D\to E\}\vdash \lnot D\lor E}
, joten
K
⊢
¬
D
∨
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash \lnot D\lor E}
. Lemman 1 nojalla
(
¬
D
∨
E
)
∈
K
{\displaystyle (\lnot D\lor E)\in {\mathcal {K}}}
, joten lemman 4 ja lemman 2 nojalla
D
∉
K
{\displaystyle D\not \in {\mathcal {K}}}
tai
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
.
Jos taas
D
∉
K
{\displaystyle D\not \in {\mathcal {K}}}
tai
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
, niin lemman 2 ja lemman 4 nojalla
K
⊢
¬
D
∨
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash \lnot D\lor E}
. Tunnetusti
{
¬
D
∨
E
}
⊢
D
→
E
{\displaystyle \{\lnot D\lor E\}\vdash D\to E}
, joten
K
⊢
D
→
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D\to E}
. Lemman 1 nojalla
(
D
→
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\to E)\in {\mathcal {K}}}
.
(
D
↔
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\leftrightarrow E)\in {\mathcal {K}}}
jos ja vain jos joko
{
D
,
E
}
⊂
K
{\displaystyle \{D,E\}\subset {\mathcal {K}}}
tai
{
¬
D
,
¬
E
}
⊂
K
{\displaystyle \{\lnot D,\lnot E\}\subset {\mathcal {K}}}
.
Todistus: Jos
(
D
↔
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\leftrightarrow E)\in {\mathcal {K}}}
, niin
K
⊢
D
↔
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D\leftrightarrow E}
. Tunnetusti
{
D
↔
E
}
⊢
(
D
∧
E
)
∨
(
¬
D
∧
¬
E
)
{\displaystyle \{D\leftrightarrow E\}\vdash (D\land E)\lor (\lnot D\land \lnot E)}
, joten
K
⊢
(
D
∧
E
)
∨
(
¬
D
∧
¬
E
)
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash (D\land E)\lor (\lnot D\land \lnot E)}
. Lemman 1 nojalla
(
D
∧
E
)
∨
(
¬
D
∧
¬
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\land E)\lor (\lnot D\land \lnot E)\in {\mathcal {K}}}
, joten lemman 4 nojalla
(
D
∧
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\land E)\in {\mathcal {K}}}
tai
(
¬
D
∧
¬
E
)
∈
K
{\displaystyle (\lnot D\land \lnot E)\in {\mathcal {K}}}
. Lemman 3 nojalla
{
D
,
E
}
⊂
K
{\displaystyle \{D,E\}\subset {\mathcal {K}}}
tai
{
¬
D
,
¬
E
}
⊂
K
{\displaystyle \{\lnot D,\lnot E\}\subset {\mathcal {K}}}
.
Jos taas
{
D
,
E
}
⊂
K
{\displaystyle \{D,E\}\subset {\mathcal {K}}}
tai
{
¬
D
,
¬
E
}
⊂
K
{\displaystyle \{\lnot D,\lnot E\}\subset {\mathcal {K}}}
, niin lemman 3 nojalla
(
D
∧
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\land E)\in {\mathcal {K}}}
tai
(
¬
D
∧
¬
E
)
∈
K
{\displaystyle (\lnot D\land \lnot E)\in {\mathcal {K}}}
. Lemman 4 nojalla
(
D
∧
E
)
∨
(
¬
D
∧
¬
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\land E)\lor (\lnot D\land \lnot E)\in {\mathcal {K}}}
, joten
K
⊢
(
D
∧
E
)
∨
(
¬
D
∧
¬
E
)
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash (D\land E)\lor (\lnot D\land \lnot E)}
. Tunnetusti
(
D
∧
E
)
∨
(
¬
D
∧
¬
E
)
⊢
D
↔
E
{\displaystyle (D\land E)\lor (\lnot D\land \lnot E)\vdash D\leftrightarrow E}
, joten
K
⊢
D
↔
E
{\displaystyle {\mathcal {K}}\vdash D\leftrightarrow E}
. Lemman 1 nojalla
(
D
↔
E
)
∈
K
{\displaystyle (D\leftrightarrow E)\in {\mathcal {K}}}
.
Propositiologiikan täydellisyyslauseen todistus
muokkaa
Olkoot
A
{\displaystyle A}
ja
B
1
,
B
2
,
…
,
B
m
{\displaystyle B_{1},B_{2},\dots ,B_{m}}
propositiolauseita, ja olkoon propositiolausejoukko
J
=
{
B
1
,
B
2
,
…
,
B
m
}
{\displaystyle {\mathcal {J}}=\{B_{1},B_{2},\dots ,B_{m}\}}
. Propositiologiikan täydellisyyslause : jos kaikilla totuusjakaumilla
v
{\displaystyle v}
pätee
v
(
A
)
=
1
{\displaystyle v(A)=1}
, kun
v
(
B
1
)
=
v
(
B
2
)
=
…
=
v
(
B
m
)
=
1
{\displaystyle v(B_{1})=v(B_{2})=\ldots =v(B_{m})=1}
; niin
J
⊢
A
{\displaystyle {\mathcal {J}}\vdash A}
.
Tehdään vastaoletus: kaikilla totuusjakaumilla
v
{\displaystyle v}
pätee
v
(
A
)
=
1
{\displaystyle v(A)=1}
, kun
v
(
B
1
)
=
v
(
B
2
)
=
…
=
v
(
B
m
)
=
1
{\displaystyle v(B_{1})=v(B_{2})=\ldots =v(B_{m})=1}
; ja toisaalta
J
⊬
A
{\displaystyle {\mathcal {J}}\nvdash A}
.
Väite 1:
J
∪
{
¬
A
}
{\displaystyle {\mathcal {J}}\cup \{\lnot A\}}
on ristiriidaton lausejoukko.
Tehdään väitteen 1 vastaoletus:
J
∪
{
¬
A
}
{\displaystyle {\mathcal {J}}\cup \{\lnot A\}}
on ristiriitainen. Tällöin jollakin propositiolauseella
C
{\displaystyle C}
pätee
J
∪
{
¬
A
}
⊢
C
∧
¬
C
{\displaystyle {\mathcal {J}}\cup \{\lnot A\}\vdash C\land \lnot C}
. Propositiologiikan tunnettuja päättelysääntöjä soveltamalla saadaan
J
∪
{
¬
A
}
⊢
¬
¬
A
{\displaystyle {\mathcal {J}}\cup \{\lnot A\}\vdash \lnot \lnot A}
ja edelleen
J
⊢
A
{\displaystyle {\mathcal {J}}\vdash A}
. Ollaan päädytty ristiriitaan. Täten väite 1 pätee.
Koska
J
∪
{
¬
A
}
{\displaystyle {\mathcal {J}}\cup \{\lnot A\}}
on ristiriidaton, niin sillä on Lindenbaumin lauseen nojalla maksimaalisesti ristiriidaton laajennus
K
{\displaystyle {\mathcal {K}}}
, jolla
J
∪
{
¬
A
}
⊂
K
{\displaystyle {\mathcal {J}}\cup \{\lnot A\}\subset {\mathcal {K}}}
.
Olkoon
v
{\displaystyle v}
totuusjakauma siten, että kaikille atomilauseille
p
0
,
p
1
,
…
{\displaystyle p_{0},p_{1},\dots }
pätee
v
(
p
n
)
=
{
1
,
jos
p
n
∈
K
0
,
jos
p
n
∉
K
.
{\displaystyle v(p_{n})={\begin{cases}1,\quad &{\text{jos}}\ p_{n}\in {\mathcal {K}}\\0,&{\text{jos}}\ p_{n}\not \in {\mathcal {K}}.\end{cases}}}
Väite 2: propositiolauseella
D
{\displaystyle D}
pätee
v
(
D
)
=
1
{\displaystyle v(D)=1}
jos ja vain jos
D
∈
K
{\displaystyle D\in {\mathcal {K}}}
. Todistetaan väite 2 induktiolla propositiolauseen
D
{\displaystyle D}
rakenteen suhteen.
D
=
p
n
{\displaystyle D=p_{n}}
. Totuusjakauman
v
{\displaystyle v}
määritelmän nojalla
v
(
D
)
=
v
(
p
n
)
=
1
{\displaystyle v(D)=v(p_{n})=1}
jos ja vain jos
p
n
=
D
∈
K
{\displaystyle p_{n}=D\in {\mathcal {K}}}
.
D
=
¬
E
{\displaystyle D=\lnot E}
. Induktio-oletus on, että
v
(
E
)
=
1
{\displaystyle v(E)=1}
jos ja vain jos
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
, mikä on loogisesti yhtäpitävää sen kanssa, että
v
(
E
)
=
0
{\displaystyle v(E)=0}
jos ja vain jos
E
∉
K
{\displaystyle E\not \in {\mathcal {K}}}
.
v
(
D
)
=
v
(
¬
E
)
=
1
{\displaystyle v(D)=v(\lnot E)=1}
jos ja vain jos
v
(
E
)
=
0
{\displaystyle v(E)=0}
jos ja vain jos
E
∉
K
{\displaystyle E\not \in {\mathcal {K}}}
. Lemman 2 nojalla
E
∉
K
{\displaystyle E\not \in {\mathcal {K}}}
jos ja vain jos
¬
E
=
D
∈
K
{\displaystyle \lnot E=D\in {\mathcal {K}}}
.
D
=
(
E
∧
F
)
{\displaystyle D=(E\land F)}
. Induktio-oletus on, että
v
(
E
)
=
1
{\displaystyle v(E)=1}
jos ja vain jos
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
ja että
v
(
F
)
=
1
{\displaystyle v(F)=1}
jos ja vain jos
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
.
v
(
D
)
=
v
(
E
∧
F
)
=
1
{\displaystyle v(D)=v(E\land F)=1}
jos ja vain jos
v
(
E
)
=
v
(
F
)
=
1
{\displaystyle v(E)=v(F)=1}
. Induktio-oletuksen nojalla
v
(
E
)
=
v
(
F
)
=
1
{\displaystyle v(E)=v(F)=1}
jos ja vain jos
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
ja
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
. Lemman 3 nojalla
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
ja
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
jos ja vain jos
(
E
∧
F
)
=
D
∈
K
{\displaystyle (E\land F)=D\in {\mathcal {K}}}
.
D
=
(
E
∨
F
)
{\displaystyle D=(E\lor F)}
. Induktio-oletus on, että
v
(
E
)
=
1
{\displaystyle v(E)=1}
jos ja vain jos
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
ja että
v
(
F
)
=
1
{\displaystyle v(F)=1}
jos ja vain jos
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
.
v
(
D
)
=
v
(
E
∨
F
)
=
1
{\displaystyle v(D)=v(E\lor F)=1}
jos ja vain jos
v
(
E
)
=
1
{\displaystyle v(E)=1}
tai
v
(
F
)
=
1
{\displaystyle v(F)=1}
jos ja vain jos
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
tai
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
. Lemman 4 nojalla
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
tai
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
jos ja vain jos
(
E
∨
F
)
=
D
∈
K
{\displaystyle (E\lor F)=D\in {\mathcal {K}}}
.
D
=
(
E
→
F
)
{\displaystyle D=(E\to F)}
. Induktio-oletus on, että
v
(
E
)
=
1
{\displaystyle v(E)=1}
jos ja vain jos
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
ja että
v
(
F
)
=
1
{\displaystyle v(F)=1}
jos ja vain jos
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
.
v
(
D
)
=
v
(
E
→
F
)
=
1
{\displaystyle v(D)=v(E\to F)=1}
jos ja vain jos
v
(
E
)
=
0
{\displaystyle v(E)=0}
tai
v
(
F
)
=
1
{\displaystyle v(F)=1}
jos ja vain jos
E
∉
K
{\displaystyle E\not \in {\mathcal {K}}}
tai
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
. Lemman 5 nojalla
E
∉
K
{\displaystyle E\not \in {\mathcal {K}}}
tai
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
jos ja vain jos
(
E
→
F
)
=
D
∈
K
{\displaystyle (E\to F)=D\in {\mathcal {K}}}
.
D
=
(
E
↔
F
)
{\displaystyle D=(E\leftrightarrow F)}
. Induktio-oletus on, että
v
(
E
)
=
1
{\displaystyle v(E)=1}
jos ja vain jos
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
ja että
v
(
F
)
=
1
{\displaystyle v(F)=1}
jos ja vain jos
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
.
v
(
D
)
=
v
(
E
↔
F
)
=
1
{\displaystyle v(D)=v(E\leftrightarrow F)=1}
jos ja vain jos joko
v
(
E
)
=
v
(
F
)
=
1
{\displaystyle v(E)=v(F)=1}
tai
v
(
E
)
=
v
(
F
)
=
0
{\displaystyle v(E)=v(F)=0}
jos ja vain jos joko
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
ja
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
tai
E
∉
K
{\displaystyle E\not \in {\mathcal {K}}}
ja
F
∉
K
{\displaystyle F\not \in {\mathcal {K}}}
. Lemman 6 nojalla joko
E
∈
K
{\displaystyle E\in {\mathcal {K}}}
ja
F
∈
K
{\displaystyle F\in {\mathcal {K}}}
tai
E
∉
K
{\displaystyle E\not \in {\mathcal {K}}}
ja
F
∉
K
{\displaystyle F\not \in {\mathcal {K}}}
jos ja vain jos
(
E
↔
F
)
=
D
∈
K
{\displaystyle (E\leftrightarrow F)=D\in {\mathcal {K}}}
.
Täten väite 2 todistettiin päteväksi.
Koska
¬
A
∈
K
{\displaystyle \lnot A\in {\mathcal {K}}}
ja koska
{
B
1
,
B
2
,
…
,
B
m
}
⊂
K
{\displaystyle \{B_{1},B_{2},\dots ,B_{m}\}\subset {\mathcal {K}}}
, niin väitteen 2 nojalla totuusjakaumalla
v
{\displaystyle v}
pätee
v
(
¬
A
)
=
v
(
B
1
)
=
v
(
B
2
)
=
…
=
v
(
B
m
)
=
1
{\displaystyle v(\lnot A)=v(B_{1})=v(B_{2})=\ldots =v(B_{m})=1}
ja siis
v
(
A
)
=
0
{\displaystyle v(A)=0}
. Ollaan saatu ristiriita. Siis alkuperäinen väite eli propositiologiikan täydellisyyslause pätee.
◻
{\displaystyle \square }